Unge tager et sabbatår efter folkeskolens 9. og 10. klasse

Sabbatår efter folkeskolens 9. og 10. klasse – med mening!

Det er muligt at tage et sabbatår efter folkeskolen, så du kan få en velfortjent skole pause før du fortsætter på en ungdomsuddannelse. Måske ved du ikke hvad du vil efter folkeskolen, og så kan et sabbatår med mening også være en idé til dig. Læs med herunder.

Kan man tage et sabbatår efter 9. eller 10. klasse?

Svaret er: Ja! De fleste tænker, at et sabbatår kun kan lade sig gøre efter en færdiggjort ungdomsuddannelse. Men Egå Ungdoms-Højskole giver dig muligheden for også at tage et meningsfuldt sabbatår efter 9./10. klasse. Så længe du er imellem 16 til 19 år kan du gå på ungdomshøjskole.

Et sabbatår er en rigtig god idé for dig, der endnu ikke ved, hvad du vil efter 9. eller 10. klasse. Måske overvejer du efterskole? Måske en erhvervsuddannelse? Måske gymnasiet? Måske noget helt fjerde? Der er så mange valgmuligheder, at det nærmest gør det endnu sværere at vælge retning og uddannelse. Et sabbatår er en mulighed for at give dig tid til at tage de rette valg.
Det kan også være at du overvejer en orlov fra gymnasiet, det kan fungere på samme måde som et sabbatår, men du har mulighed for at komme tilbage til gymnasiet efter endt orlov.

Et sabbatår er også en rigtig god idé for dig der er skoletræt. Måske har du gået med overvejelser om at droppe ud af folkeskolen pga. skoletræthed, og hvis man er skoletræt i 8. eller 9. klasse, kan et sabbatår efter folkeskolen være en oplagt idé. Her kan du læse mere om skoletræthed i folkeskolen og gymnasiet.

Læs mere om et ophold på ungdomshøjskole i vores brochure.

Sabbatår muligheder – Hvad kan man lave i sit sabbatår?

Hvis du står overfor et sabbatår efter folkeskolen er det godt at være klar over sine muligheder, og måske du leder efter ideer til dit sabbatår. Når du vælger at holde et sabbatår før gymnasiet eller en hvilken som helst anden ungdomsuddannelse, så er der nogle regler for sabbatår. Lovgivningen siger nemlig, at alle unge mellem 15-17 år har pligt til at være i gang med uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet, der har retning mod uddannelse. Dette betyder, at du ikke blot kan lave ingenting eller vælge frit hvad du skal lave i dit sabbatår efter folkeskolen.
Men hvis du er uafklaret omkring din fremtid er det også oplagt at forsøge at finde ud af hvad du har lyst til i fremtiden, i dit eget tempo.

Sabbatår muligheder for dig kan være relevant beskæftigelse eller en højskole for unge. Få mere inspiration til dit sabbatår under 18 år, herunder, hvor vi kommer med 7 gode grunde til at tage et sabbatår efter folkeskolen.

7 gode grunde til at tage et sabbatår efter folkeskolens 9. eller 10. klasse

Mange unge stiller sig selv spørgsmålet; ”hvad skal jeg være?” og det er de færreste, der kan svare på dette efter at have afsluttet 9. eller 10. klasse i folkeskolen. Derfor kan det være en rigtig god idé at stoppe op og tage en pause i form af et sabbatår efter folkeskolen, eller tænke i alternativer til 10. klasse eller 10. klasse på efterskole som mange fortsætter på.

Men ikke bare en hvilken som helst pause, hvor du bare går og tusser rundt derhjemme – for uden nye inputs risikerer du at gå helt i stå. Og så finder du ikke svaret på, hvilken vej du skal gå. Det skal være et sabbatår med mening. På Egå Ungdoms-Højskole kan du få hjælp til at finde den rigtige retning for dig efter folkeskolen.

Her er 7 af de bedste grunde til at tage et sabbatår efter 9. eller 10. klasse på Egå Ungdomshøjskole:

  1. Bliv afklaret og uddannelsesparat
  2. Ingen eksaminer, lektier eller karakterer
  3. Sov længe (vi møder først kl. 10!) og få noget meningsfuldt at stå op til
  4. Fester og udflugter
  5. Studierejser og fede oplevelser
  6. Mød andre unge mennesker og få nye venner
  7. Få ny motivation

Vi hjælper dig med at finde det, du har lyst til og hjælper dig videre i livet og i uddannelse, samtidig med at du får et halvt eller et helt år med fede oplevelser, nye venner og spændende fag.

Hos os har vi ikke lektier, karakterer og eksamener, og du vælger frit dine fag. Vi har 35 fag, du kan vælge mellem imellem, se fagene på Egå Ungdoms-Højskole her.

Lad Clara og Freja fortælle dig, hvorfor det er så fedt at gå på ungdomshøjskole i videoen herunder.

Sabbatår før uddannelse

Det kan give rigtig god mening at tage et sabbatår før uddannelse af flere årsager. Primært kan det give rigtig god mening, hvis du enten er skoletræt og har brug for en skolepause før du begynder på en ungdomsuddannelse, eller hvis du ikke ved hvilken ungdomsuddannelse eller retning du skal gå, efter folkeskolen. Når du tager et sabbatår før ungdomsuddannelse så sikrer du dig, at du får en pause fra skolegang, men også at du får tid til at træffe det rette valg for dig, om du ønsker at blive student EUH kan hjælpe dig med afklaring. Der er nogle sabbatår regler man skal kende til når man vil tage et sabbatår før gymnasiet eller anden ungdomsuddannelse. Alle unge mellem 15-17 år er nemlig forpligtet til at være i gang med en uddannelse, relevant beskæftigelse eller på anden måde en aktivitet, der er rettet mod uddannelse. Disse regler er derfor relevante for dig, der ønsker et sabbatår før ungdomsuddannelse.

Dette gør Egå Ungdomshøjskole til et oplagt valg for unge der ønsker en skolepause inden uddannelse. Her kan alle unge mellem 16-19 år komme på højskole med spændende fag og en masse nye oplevelser, men ingen lektier eller eksamener. Det giver et sabbatår med mening, som kan ruste dig til din fremtid.

Har du lyst til et sabbatår på Egå Ungdoms-Højskole?

Hvis du har lyst til at høre mere om mulighederne for at tage et sabbatår efter 9. klasse hos os, så er du velkommen til at tage dine forældre under armen og få en rundvisning på skolen. Oplev højskolen på nærmeste hold, mød lærere og elever og få et lille indblik i en dagligdag, som er noget helt særligt. Ring til os på tlf. 8622 0126 eller send os en mail på info@euh.dk.

Bliv inspireret til dit sabbatår efter folkeskolen: Læs mere om et ophold på ungdomshøjskole i vores gratis brochure.

Læs også vores artikel om at være skoletræt og hvad vi kan gøre for at hjælpe dig.